Hipodromul (Al Meydani)Weekend Istanbul

Constructia sa a fost inceputa in anul 2003 de catre imparatul roman Septimius Severus, fiind apoi marit si bogat decorat de catre Constantin cel Mare. Hipodromul a reprezentat centrul de interes al vietii publice timp de secole.  Dimensiunile erau de 400m/120m, in partea de nord fiind situate „carceres” (grajdurile de cai), „bigae” si „quadrigae”, carele cu doi si, respectiv, patru cai. Hipodromul avea o capacitate totala de primire de 100 000 de spectatori  Pistele erau inconjurate de pereti inalti cu numeroase usi, de catre standuri si galerii suprapuse.

Numeroase activitati sportive, jocuri si curse de care aveau loc aici, dand prilej de pariuri spectatorilor care erau divizati in doua factiuni politice si religioase, in functie de culorile purtate de care: albastrii reprezentau clasa de sus si sustineau doctrina ortodoxa, in timp ce verzii reprezentau clasa de jos si doctrina monofizita.
Astazi se pastreaza in situ numai trei monumente: este vorba despre Obeliscul egiptean, Coloana serpuita si Coloana lui Constantin Porfirogenetul.

Obeliscul egiptean al lui Thutmosis al III-lea a fost transferat in sec. IV de la Karnak la Constantinipol, la cererea lui Constantin I sau a succesorilor sai. Imparatul Theodosius este insa cel care a dispus ca aceasta sa fie asezat aici, in zona hipodromului. Hieroglifele inscriptionate pe acesta relateaza campania militara glorioasa a lui Thutmotis al III-lea in Mesopotamia si jertfele pe care acesta le face zeului egiptean Amon-Ra, care il conduce catre victorie. Obeliscul are o inaltime de 19m (25m daca includem si baza de marmura), insa se pare ca initial a fost chiar mai mare, fiind distrus ulterior in timpul transportarii catre Constantinopol. weekend istanbul obelisc

Coloana sarpelui (Yilanlí Sütun)a fost initial desprinsa din fata Templului lui Apollo din Delphi. Ea infatiseaza trupurile unor serpi incolaciti care inalta pe capete o imensa cupa de aur, care nu mai exista astazi. Coloana a fost adusa la Constantinopol de catre Constantin I in sec. IV d. Hr. Falca superioara a unuia dintre serpi este expusa la Muzeul de Arheologie.

Coloana lui Constantin Porfirogenetul este construita din blocuri de piatra dispuse pe o baza de marmura. Tot ceea ce se stie despre acest monument bizantin este ca a fost restaurat in sec. X de catre Constantin al VII-lea Porfirogenetul. In 1204, in timpul celei de-a patra cruciade, placile din bronz ale reliefului care impodobea coloana au fost desprinse si topite pentru refolosire. Fundatia coloanei ne indica nivelul initial al hipodromului. Coloana (Ormetas), a carei data de constructie nu este cunoscuta, a fost numita in cinstea imparatului care a restaurat monumentul in sec X.

weekend istanbul hipodromPe stadion au existat candva patru cai masivi din bronz, furatide cruciati in 1204 si care se afla acum in Catedrala San Marco din Venetia

 

[http://www.vacanteturcia.com/istanbul/at-meydant-hipodromul-istanbul/]

Breadcrumbs

rezervari bilete de avion Timisoara