PALATUL DOLMABAHCE

weekend Istanbul

  • Adresa: Dolmabahçe Cad., Besiktas, Istanbul

  • Transport: autobuz DT2, T4, 22E, 28, 40, 56, 256 / tramvai pana la statia Kabataş, apoi pe jos

  • Telefon: +90.212.236.9000

  • Website: www.dolmabahcepalace.com/

  • Orar: marti, miercuri, vineri si duminica / 09:00 - 16:00; in timpul iernii se inchide o ora mai devreme

  • Preturi: Selamlik 12$ / persoana, Harem 8$ / persoana, bilet Selamlik + Harem $16 / persoana (preturile sunt cele de la data scrierii articlolului, pentru actualizare consultati site-ul Dolmabahce Palast)

Palatul Dolmabahce a fost comandat de către al 31-lea Sultan, Abdulmecid I, si construit între anii 1843 si 1856 de arhitecti Garabet Balyan, fiul său Nigoğayos Balyan si Evanis Kalfa (membri ai familiei Balyan) Costul constructiei a fost de cinci milioane de monede de aur otomane Mecidiye, echivalentul a 35 de tone de aur. Paisprezece tone de aur în formă de frunze de aur au fost utilizate pentru a auri plafoanele de 45.000 de metri patrati ai palatului, care se intinde pe o suprafata de 110.000 mp. Palatul are 45.000 metri patrati de suprafata utilizabila, 285 de camere, 46 de sali, 6 bai turcesti, 68 de toalete si covoare care acopera o suprafata totala de 4.454 metri patrati.
Palatul Dolmabahce Turnul cu Ceas
WEEKEND iSTANBUL
Arhitectura contine elemente eclectice din stilurile baroc, rococo si neoclasic, amestecat cu arhitectură traditională otomană pentru a crea o nouă sinteză. Dispunerea palatului si decorul reflectă influenta tot mai mare de stiluri si a standardelor europene în domeniul culturii otomane si artei în perioada Tanzimatului. Functional, pe de altă parte, acesta îsi păstrează elemente de viată traditional otomana, si, de asemenea, caracteristicile caselor traditionale turcesti. Acesta este cel mai mare palat din Turcia, având în vedere că doar zona clădirii ocupa 45.000 mp. Anterior, sultanul si familia sa au locuit la Palatul Topkapi. Sultanul Abdulmecid a decis sa construiasca Palatul Dolmabahçe aproape de locul fostului Palat Besiktas pe Bosfor, care a fost demolat. Întrucât Topkapi are exemple rafinate de plăci Iznik si sculptură Otomana, Palatul Dolmabahçe contine mai mult aur si cristal.
Cea mai frumoasa parte a Palatului Dolmabahce este Mabeyn, locul in care sultanii discutau problemele de stat. La intrare, viziatorii sunt primiti in salonul Medhal, scarile de cristal (Kristal Merdiven) fac legatura cu etajul superior, salonul Süfera este locul in care erau delectati ambasadorii iar Kırmızı Oda (Camera Rosie) este cel in care acestia erau primiti de catre sultan. Toate infatiseaza maretia Imperiului Otomoan. Salonul Zülvecheyn de pe etajul superior este un pasaj spre camera speciala a sultanului din sectiunea Mabeyn. In aceasta camera speciala, exista o splendida baie turceasca, conceputa pentru sultan, pentru care marmura a fost adusa tocmai din Egipt.weekend Istanbul
Palatul Dolmabahce a fost locuit de sase sultani din 1856, când a fost prima data locuit, până la abolirea Califatului în 1924: Ultimul sultan care a locuit aici a fost califul Abdulmecid Efendi. O lege care a intrat în vigoare la 03 martie 1924 a transferat dreptul de proprietate asupra palatului catre patrimoniului national al noii Republici Turcia. Mustafa Kemal Atatürk, fondatorul si primul presedinte al Republicii Turcia, a folosit palatul ca resedintă prezidentială în timpul verii si a adoptat unele dintre legile sale cele mai importante aici. Atatürk a petrecut ultimele zile sub tratament medical în acest palat, unde a murit la 10 noiembrie 1938.

Cel mai mare candelabru din cristal de Boemia este în sala centrala. Candelabrul, un cadou de la Regina Victoria, are 750 de lămpi si cântăreste 4,5 tone. Dolmabahçe are cea mai mare colectie de cristaluri de Boemia si Baccarat, si una dintre cele mai mari scari cu coloane de cristal de Baccarat.
In zilele de sarbatoare sau cele traditionale, tronul de aur din Palatul Topkapi era adus si instalat aici, pentru ca sultanul sa primeasca si sa salute oficialitatile statului. Palatul Dolmabahce este, in primul rand, printre cladirile otomane cu cea mai interesanta arhitectura ale secolului XIX. Exemplul monumental al capitalei otomane, influentat de apropierile estetice ale arhitecturii europene dominante din acea perioada, cuprinde multe caracteristici ale traditiei otomane de constructie a palatului.
Site-ul de Dolmabahçe a fost initial un golf de pe malul Bosforului care a fost recuperate treptat pe parcursul secolului al 18-lea pentru a deveni o grădină imperială, mult apreciata de către sultanii otomani, Dolma însemnând "umplut" si Bahçe sensul "grădină". Diverse palate de vară au fost construite aici în secolele 18 si 19.weekend Istanbul

 

 

 

Breadcrumbs

Freestyle Testimonials: Testimonials

MoviKes
2019-01-18, 12:17
Showbox is a popular app for Android. It also works for iOS. http://kyleyama.tumblr.com
GeorgePlasy
2019-01-17, 10:40
Elton John is my favourite piano musician of the world. Elton fans, let's unite at https://www.facebook.com/Elton-John-Tour-Tickets-Concerts-219000645159063/! Full list of Elton John Concerts in the USA and Canada!
CliffKes
2019-01-09, 11:41
Joe Bonamassa is an acclaimed nation vocalist, so don't miss the likelihood to visit Joe Bonamassa tour 2019
Dobrota Ancuta
2018-11-01, 14:02
Lisabona 9-14 oct : Este un oras minunat care merita neaparat vizitat . Locatia, ghidul si organizarea au fost peste asteptari . Recomand cu drag Ebos Tour!
Iager Daniela
2018-10-18, 23:51
Am participat la excursia organizata de Ebos Tour la Lisabona.Pot spune ca am repetat experienta reusita a city break ului la Istambul.Incepand cu transferul la aeroport la Budapesta,continuand cu cazarea la un hotel din centrul Lisabonei,turul Lisabonei,excursiile la Sintra,Cabo de Roca,Cascais, Fatima totul a fost superb si f bine organizat!Multumim Ebos Tour
rezervari bilete de avion Timisoara