WEEKEND PRAGA DIN TIMISOARA Ceasul Astronomic
Ceasul Astronomic este cu siguranta unul dintre cele mai cunoscute simboluri din Praga care atrage zilnic sute de turisti. Il puteti admira gratuit in Piata Veche (Stare Mesto), pe partea de sud a turnului Primariei Vechi (cel mai bine ar fi daca ati ajunge la fix pentru a vedea intregul spectacol). Ceea ce face acest ceas o mica minune este faptul ca el inca functioneaza desi a fost construit de mai bine de 6 secole.
Mai exact, ceasul a fost realizat in 1410 de catre ceasornicarul Mikulas din Kadan si Jan Ondrejuv (Sindel), reputat profesor de astronomie si matematica. Peste aproape 100 de ani, maestrul Hanus a reconstruit ceasul, dand nastere mai multor legende, dintre care unele spun ca maestrul a fost orbit de catre consilieri pentru a nu realiza un alt ceas mai impunator decat acesta, iar altele sustin ca maestrul insusi, inainte sa moara, a stricat mecanismul ceasului pentru a nu mai putea fi reparat de nimeni. Ceasul a fost deteriorat destul de serios in al Doilea Razboi Mondial, insa a putut fi reconditionat in 1948 de catre sculptorul in lemn Vojtech Sucharda.
Orologiul are 3 parti: cadranul-calendar prezinta lunile anului cu ajutorul unor medalioane, cadranul astronomic prezinta ora central-europeana, ora ceha veche, precum si starea curenta a Universului: pozitiile Soarelui si ale Lunii, miscarile astrelor, echinoctiile si vederea locala a cerului, iar partea de sus a orologiului contine un cocos din aur si figurinele animate ale celor 12 Apostoli, care anunta fiecare noua ora.
Fundalul cadranului astronomic reprezinta Pamantul si vederea locala a cerului – portiunea de cer de deasupra orizontului. Mecanismele batranului orologiu sunt foarte complexe, iar miscarile diferitelor parti mecanice ale cadranului astronomic sunt prea lente pentru a putea fi apreciate in timp real – acestea pot fi intelese mai usor folosind un model software animat al orologiului (ce poate fi urmarit aici). O explicatie didactica poate fi urmarita aici. Exsita si aplicatii – bazate pe celebrul orologiu – pentru Windows Phone 7, iPhone si iPad.
In jurul orologiului praghez, din piata orasului vechi, asa numitul Orloj, se tes numeroase legende, unele dintre ele sustinand ca, atunci cand limbile orologiului din turnul primariei nu se mai misca, iar figurinele reprezentand apostoli nu mai ies la vedere, asa cum o fac in mod obisnuit, la fiecare ora, este un semn de rau augur.
Turistilor le-a fost dat sa traiasca o deceptie de proportii in luna iunie 2007, atunci cand asteptau in fata turnului primariei iesirea figurinelor atat de indragitului orologiu, tocmai in momentul in care presedintele american G.W. Bush facea o vizita in capitala ceha. Tocmai atunci s-a intamplat ca usitele albastre ale orologiului, care se deschid la fiecare ora, sa ramana inchise. Astfel, masa de turisti nu a mai putut sa vada pe cei doisprezece apostoli, pe Hristos si pe tradatorul Iuda. Atunci cand orologiul nu functioneaza, spune o veche traditie, tara se afla in pragul unei nenorociri.
Anterior, ceasul cu apostoli s-a oprit in noaptea de Sf. Silvestru (denumire folosita in traditia occidentala pentru noaptea anului nou, dupa numele Papei Silvestru I, sarbatorit de calendarul romano-catolic la 31 decembrie, n.red.) a anului 2001, iar anul urmator Boemia a suferit de inundatii, cea mai mare catastrofa naturala din istoria tarii.
"Conform legendelor, ceva rau urmeaza sa se intample doar daca orologiul se opreste in noaptea de Sf. Silvestru". Atunci, spune legenda, spiritele celor 27 de nobili boemi (dupa batalia de la Bila Hora, Muntele Alb, din cadrul razboiului de treizeci de ani, 1618-1648, imparatul Ferdinand a pus sa fie executati 27 de nobili boemi rebeli, averile lor din Boemia si Moravia fiind confiscate si date unor nobili catolici, credinciosi imparatului, n.red.) executati in piata orasului vechi, Staromestske Namesti, la 21 iunie 1621, controleaza ora aratata de Orloj. Daca aceasta nu este exacta, atunci natiunea se afla in fata unei catastrofe.
Orologiul astronomic praghez functiona din anul 1410, anul constructiei, fara intrerupere. "Orologiul este un unicat tehnologic si este alcatuit din piese vechi de 600 de ani, care functioneaza fara probleme". Chiar si in ziua de azi, firma cu acelasi nume are in ingrijire orologiul praghez, atat de iubit de turisti. Otakar Zamecnik, angajat la firma mai sus amintita, se arata ingrijorat in legatura cu starea actuala a orologiului. "Mecanismul ceasului cu apostoli este influentat negativ de reteaua istorica de canalizare, aflata chiar sub cladirea primariei".
Responsabilitatea pentru intretinerea ceasului astronomic revine consiliului municipal al orasului. Orasul ar trebui insa sa poarte de grija ceasului cu apostoli caci, daca acesta se va opri, atunci urmeaza ca un membru al consiliului muncipal sa moara.
Există multe legende despre orologiul astronomic din Praga. Potrivit uneia, orologiul a fost construit de un Meşter numit Hanuš. Întrucât aceast orologiu era ieşită din comun, autorităţile orăşeneşti s-au temut ca nu cumva meşterul să construiască asemenea ceasuri şi în alte locuri, şi astfel Praga să-şi piardă din faimă. Pentru a preîntâmpina acest lucru, autorităţile au plătit nişte oameni care să-l atace şi să-l orbească pe Meşterul Hanuš. Legenda spune în încheiere că Hanuš, care era pe moarte, ajunge la roţile orologiului şi îl distruge.
weekend praga din Timisoara, weekend, Weekend Praga, Praga
SURSA:
http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/2007-06-29/legendele-orologiului-din-praga.html;http://www.premonitii.ro;